Tartu-Tallinn maantee liiklus on jätkuvalt häiritud pärast seda, kui 101 traktorit alustasid aeglast protestiteekonda Toompea poole. Kui põllumeeste algne eesmärk oli väjendada pahameelt põllumajanduskriisi kesiste toetuste üle, siis uued andmed annavad alust kahelda meeleavalduste legitiimsuses.


Kõigest tundide eest ilmnes Postitusemehe ajakirjanikele, et põllumehed on olude sunnil traktorid ammu maha müünud ning tegelikult ründab meid Läti. President Toomas Hendrik Ilves on astunud avalikkuse ette ning väljendanud kerge muigega üllatust liitlasriigi äkilise agressiooni üle ning soovib puhtast uudishimust näha, kuhu asi liigub, enne kui saabub kaitsevägi ja kõik ära rikub. Statoili tanklakaamerate piltidelt on traktorite pardal näha maskeeritud sõjavarustust, mille tehnoloogia kattub Toompea lossimüüride ajastuga (va kartulikahurid). Lahingut on võimalik pileti eest näha 10. oktoobril reaalajas Vabaduse väljakul ning Rahvusringhäälingu portaalides.

Tänaseks päevaks on politsei pidurdunud liiklusvoolu ära kasutades tabanud ligikaudu 9000 joobes juhti, kellest pooled proovisid algselt puhuda poole jõuga. Siiski polnud keegi esimene, kes selle peale tuli ja riigikogu on järsku muutunud poole hõredamaks. Ometigi puudus politseinikel volitus juhtide kinnipidamiseks, kuna puudusid tõendid näitamaks, et juhid oma sõidukitega kordagi liikunud olid.
Joobes ‘‘juhtide’’ esindaja ning ühtlasi ka vanema, Dmitri, sõnul on tegemist järjekordse politseiriigi diskrimineerimisjuhtumiga. Dmitri väitel on tema kogukond  juba aastaid maganud, joonud ning armastanud keset maanteed seisvates autodes; harmoonias looduse ja maanteeseadustega – täpselt nagu eestlased ennemuiste. Ta loodab, et tähtsad politseinikud lubavad tema rahval rahumeelselt valmistuda külmaks talveks, mis igal aastal nii paljud endaga kaasa viib, andes vastu vaid jäätunud pisarad.

Pärast kadunud maanteerahva ilmingut sotsiaalmeedias on tuhanded toetavad kodanikud saatnud kogukonnale tekke, siibreid ning akukaableid. Kadunud maanteerahva pärandit on tunnustanud UNESCO ning algatatud on palvekiri rajada Dmitri pärandi auks monument, mis kannab nime Vabaduse Sammas. Sadu tuhandeid allkirju kogunud petitsioon on enne traktoreid riigikogu ette jõudnud põhjendusega, et ikka parem kui see praegune.